"Asi máš pravdu, samuraji ještě dostanou to, co jim patří...
Ale teď bychom se měli přesunout, pohřeb začne již brzy..."
Oba jsme se tedy připravili a prošli jsme celou vesnicí, až do menšího údolíčka, kde chtěl být Velitel vždy pohřben. Byla tu velká výstavní rakev, která byla raději zavřená, stála na zdobeném dřevěném kusu dřeva a vedle byly fotografie Velitele spolu s pár předem připravenými stužkami a věnci.
Několik vysoce postavených mělo dlouhý, ale zároveň srdceryvný proslov o tom, jaký to byl skvělý člověk, co vše pro vesnici udělal a jak moc pro ně znamená ztráta jeho osoby.
Jako poslední měl svou řeč připravenou i Satou. Mluvil dlouho a měl co dělat, aby se nerozbrečel, nechápal jsem proč, ale podivným způsobem jsem ho chápal. V průběhu jeho proslovu jsem si dřepl a přiložil jsem ruce k zemi, potřeboval jsem chvíli času na přípravu.
Souta toho měl na srdci hodně a šlo vidět, že jeho řeč podpořila i mnoho občanů vesnice, jelikož ti byli zničení z toho, že musely opustit své domovy. Jeho řeč jim ale dodala naději a já toho chtěl využít. Ke konci jeho řeči jsem se pomalu rozešel, a i když se mě někteří občané snažili zarazit, písek jim to nedovolil. Přešel jsem k oltáři, letmo se Veliteli uklonil a poté jsem šel kus za jeho rakev a rozhlédl jsem se na všechny přítomné. Roztáhl jsem ruce a v tom začala země pode mnou pukat a třást se, některé občany to mohlo velmi znervóznit, ale to nebylo účelem. Pomalu jsem se vznesl na kousku zeminy, vytvořené z mého písku a s rukama roztaženýma jsem dal písku jasný rozkaz. Obrovská masa písku vylétla do vzduchu za mnou a začala kolem mne tvořit podivný obří patvar. Postupem času se to začalo podobat člověku a nakonec... Byla to podobizna Velitele Tanigakure, jeho tělo od pasu nahoru, který nade mnou držel obě dlaně napřažené a já jsem levitoval kousek nad ním, bylo to to poslední, co jsem mohl pro vesničany udělat.
"Občané Tanigakure!"Můj tichý hlas se najednou rozezněl do všech stran a nebyl tak tichý, naopak byl zvučný hrubý a šel z něj respekt.
"Tento den se zapíše do historie vaší vesnice! Nejen, že jste přišli pochovat jednoho z vašich největších hrdinů, přišli jste tímto vzdát památku i mnoha dalším, kteří padli pro svou vesnici. Obětovali vše, co měli, i své holé životy proto, aby mohla vesnice a její obyvatelé přežít! Avšak neberte tento den jako prohru! Berte tento den jako nový počátek, novou éru vaší vesnice! Možná, že vesnice jak ji znáte zanikne, ano, váš malinký národ se rozuteče do všech koutů světa a budete se snažit najít svůj nový domov. Ale nesmíte při tom zapomenout na jedno. Dokud budete mít svou vesnici v srdci, nikdy nezmizí!"Pohnul jsem dlaněmi a pravou ruku jsem přiložil na svou hruď, to samé udělala velká písčitá podobizna, ktrou jsem vytvořil.
"Pokud nedopustíte, aby se na vesnici zapomnělo, nikdy nezmizí. Je jedno, zda zmizne z mapy, mnohem důležitější je vědět to, kde váš domov je. Váš domov je v Tanigakure no Sato! Pokračujte ve svém žití a žijte šťastně, tak jako to pro vás chtěl váš Vůdce i ostatní padlí. A jednou!"Rozpřáhl jsem opět ruce, obrovská podobizna následovala mé pohyby, jelikož tato slova musela být zdůrazněna.
"Jednoho dne, se vrátíte, opět se spolu shledáte a založíte novou Tanigakure no Sato, která bude slavná, a všichni vůči ní budou pociťovat respekt, jelikož její občané měli obrovskou sílu ducha a dokázali ji znova vybudovat. Jednoho dne, se tak zajisté stane!"Založil jsem si ruce na prsa a písčitá podobizna se začala pomalu rozpadávat, ne však na velké kusy, ale na zrníčka písku, která v malém množství letěla k místu, kde seděli všichni občané a prolétával mezi nimi. Díky slunečnímu svitu vypadal písek jako zlatavý prach, který tomuto dodal neopakovatelnou atmosféru a sílu ducha.
"I když nejsem jedním z vás, vaše vesnice i vy samotní jste mě naučili něco, na co už v životě nezapomenu..."Ukončil jsem svůj proslov a pomalu se snesl na zem... Bylo to to nejlepší, co jsem kdy pro někoho jiného udělal a snad to i pomůže. Po mém projevu se přemístila rakev do země, lidé na ni pokládali hromady kytic a poté byla slavnostně zakopána.
Tímto skončil obřad i cesta Velitele, který se nebál jít proti obrovské přesile, jen proto, aby ochránil své milované...
Toho večera jsem se ještě setkal se Soutou. Bylo to těsně před tím, než jsem odešel. Vyjádřil jsem své city, což jsem ještě nikdy neudělal a ještě jednou jsem se omluvil za to, že jsem nedokázal ochránit to, co jemu bylo natolik drahé...
Naše rozloučení bylo velmi zvláštní, ale zároveň dojemné... Nevěděl co dělat, proto jsem mu trochu pomohl a po podání rukou, jsme se rozloučili. Já i s ANBU jsme odletěli zpět do Suny a tohle bylo naposled, kdy jsem Soutu viděl...
Přesun.